Zoeken

Duurzaamheid

Op mondiaal niveau is duurzaamheid een belangrijk agendapunt en wij als DeeDee doen niets liever dan daar over meedenken. Niet omdat het moet, maar omdat we hiervoor kiezen. Voor een beter milieu nu, maar ook om een bijdrage te leveren aan een bewoonbare planeet voor toekomstige generaties.

DeeDee heeft drie doelstellingen die verbonden zijn aan duurzaamheid:
1. Het tegengaan van foodwaste
2. Realiseren van compacte verpakkingen
3. Beklim de duurzaamheidsladder

Graag nemen we u mee in het verhaal hoe DeeDee samen met de klant de perfecte, meest duurzame stazak wil ontwikkelen en leveren passend bij het product en het proces van de klant. 

#1 Het tegengaan van foodwaste
Wereldwijd wordt ongeveer een derde van alle voedselproductie verspild! Dat is een enorme belasting voor het milieu en daarom erg belangrijk om rekening mee te houden. Voedselverspilling bestrijden is dan ook de topprioriteit van DeeDee en dit begint bij de basis, namelijk: de materialen waaruit onze stazakken worden opgebouwd. Deze materialen zorgen voor de bescherming tegen zuurstof, water en licht en dienen dan ook altijd zorgvuldig te worden bepaald. Alleen zo kan de optimale producthoudbaarheid gerealiseerd worden. 

#2 Realiseren van compacte verpakkingen

De tweede doelstelling van DeeDee is het realiseren van een zo compact mogelijke verpakking om de milieu-impact zo laag mogelijk te houden. Stazakken worden dan ook niet groter gemaakt dan noodzakelijk. Hiermee streeft DeeDee naar het gebruiken van zo min mogelijk verpakkingsmateriaal, waardoor het verpakkingsgewicht en het uiteindelijke verpakkingsafval wordt geminimaliseerd.

Een interessant en duurzaam feit is dat (flexibele) stazak verpakkingen een veel lagere milieu-impact hebben dan andere (vastvormige) verpakkingen. In tegenstelling tot potten en blikken worden stazakken met tot wel 80% minder materiaal geproduceerd*. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat slechts één volle truck met stazakken gelijk staat aan 26 volle trucks met lege potten en blikken*. Dit is een aanzienlijk mindere CO2-uitstoot en dus ook beter voor het milieu.
*Afhankelijk van de grootte en dikte van de stazak

#3 Beklim de duurzaamheidsladder

DeeDee’s derde doelstelling is om (bestaande) verpakkingen te verduurzamen zodat ze klimmen op onze duurzaamheidsladder. De duurzaamheidsladder bestaat uit vier treden en trede vier is de meest duurzame trede. Graag nemen wij u stapsgewijs mee in de treden en hun duurzaamheidsniveau.

Trede 1, Restafval: in trede 1 vallen de zakken die bestaan uit een combinatie van plastic mét aluminium en/of (kraft)papier. Deze verpakkingen kunnen niet gerecycled worden en dienen bij het restafval gedeponeerd te worden.  

Trede 2, Plastic afval: tot trede 2 behoren de zakken die zijn opgebouwd uit 100% plastic materiaalsoorten. Deze zakken mogen volgens de richtlijnen van het Afvalfonds Verpakkingen bij het plastic afval (PMD) worden gedeponeerd en kunnen gerecycled worden voor nieuwe doeleinden. 

Zakken bestaande uit 100% plastic materiaalsoorten kunnen gelamineerde multi-materiaal samenstellingen zijn (bijv. PET//PE), MONO-materialen (enkel PE’s of PP’s), of zelfs zakken met gerecycled materiaal.
Inmiddels kunnen wij namelijk een gerecycled PE-materiaal inzetten voor non-food zakken. Het percentage van het gerecyclede materiaal kan variëren en wij halen deze PE met gerecycled materiaal alleen van een leverancier die ISCC-gecertificeerd is.

Ten opzichte van trede 1 dus alweer een enorme duurzaamheidsvooruitgang en de ontwikkelingen blijven in rap tempo doorgaan.  

Trede 3, MONO-materiaal: een zak bevindt zich in trede 3 als die is gemaakt van slechts één type plastic, bijvoorbeeld PE of PP. Deze zakken zijn 100% recyclebaar en de meest duurzame materiaaloptie van dit moment. MONO-materialen zijn al geschikt voor het verpakken van droge, warme en bevroren producten. 

Trede 4, Circulair verpakken: de ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen gaan ontzettend snel. Steeds meer verschillende productcategorieën kunnen duurzamer verpakt worden. En, in de toekomst zullen ook circulaire stazak verpakkingen hun intrede gaan doen. Daar kijken wij nu al naar uit!

Conclusie
De markt is volop in beweging en iedereen heeft wel iets te zeggen over duurzaamheid. Wij volgen alle ontwikkelingen op de voet en nemen duidelijk stelling in onze houding en prioritering ten aanzien van duurzaamheid. Zodra wij verpakkingen dusdanig kunnen optimaliseren dat ze compleet recyclebaar of van gerecycled materiaal vervaardigd kunnen worden, zullen wij dat zeker bespreekbaar maken. Als Stazak Specialisten is het onze taak u hierin van sterk en eerlijk advies te voorzien waarbij altijd rekening wordt gehouden met uw wensen, product en proces.

Bent u zelf benieuwd naar alle mogelijkheden en de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid? Bekijk dan ons online webinar!

Wat wij u bieden

    Stazak Specialisten mét een glimlach
    Wij creëren en leveren de perfecte stazak
   Perfecte match met uw product en proces